Coen Burg mag van bestuur van Lierse uitkijken naar andere club

KESSEL -

Na nauwelijks 5 maanden mag Coen Burg, naar verluidt gratis, vertrekken bij Lierse. Volgens trainer en bestuur rendeert de Nederlandse spelverdeler onvoldoende en is het beter dat hij uitkijkt naar een andere club. Gisteren werd Burg zelf van de beslissing op de hoogte gebracht. "Misschien is dat het beste voor iedereen", zegt hij wijfelend. "Momenteel verpruts ik mijn tijd bij Lierse. De club heeft mij duidelijk niet nodig. Of beter: zij heeft mij nooit nodig gehad."

Wim Vos

BR>Moet hij nu opgelucht dan wel ontgoocheld zijn? Coen Burg aarzelt. Een grote verrassing is de beslissing alleszins niet, geeft hij eerlijk toe. "Ik ben naar Lierse gekomen als vervanger voor Zdebel. Vooral omdat het er vorig seizoen lange tijd naar uit zag dat de Duitser de ploeg zou verlaten. Ik zou de nieuwe spelverdeler zijn, de nieuwe nummer tien. Met die instelling heb ik Westerlo verlaten. Tot bleek dat Zdebel niet wegging. Niet erg, dacht ik toen nog, concurrentie mag er zijn. De competitie zou wel uitwijzen wie van ons er zou spelen. Dat bleek Thomas dus te zijn, ik verzeilde op de bank. De grote klap kwam later. Ook toen Thomas enkele weken geleden geblesseerd uitviel, bleek de trainer mij over het hoofd te zien. Tegen Geel zat ik zelfs niet in de kern, tegen Lommel mocht ik slechts een uurtje spelen, tegen Club Brugge was ik er opnieuw niet bij. Ik rendeerde onvoldoende, was het antwoord. Tja, toen wist ik het wel. De ploeg kampte overduidelijk met problemen centraal op het middenveld, maar ik - een pure nummer tien - werd niet opgesteld. Wat zat ik hier dan nog te doen?"

Coen Burg glimlacht minzaam. Hij wil niemand voor het hoofd stoten. "Ik heb hier met niemand problemen", zegt hij meer dan eens. "Trouwens, verwijten maken heeft geen zin. De trainer? Ach, hij is altijd eerlijk met mij geweest, zei steeds waarop het stond. Alleen... misschien heeft de club te weinig vertrouwen in mij gehad. Slechts 2 competitiewedstrijden heb ik gespeeld. Uit tegen Westerlo en thuis tegen Lommel. En bij die laatste partij werd ik net na rust gewisseld. Op een moment dat we 2-0 voor staan, we meer ruimte krijgen en het prettiger voetballen wordt. Dat is niet plezierig, nee. Daarom durf ik ook te zeggen dat ik geen eerlijke kans heb gekregen."

Spijt dat hij naar Lierse is gekomen, heeft hij niet. Hij probeert zo overtuigend mogelijk te klinken. "Ik zit ook niet met een gevoel van

ik ben niet goed genoeg voor Lierse

. Misschien dat anderen dat nu denken, maar ik niet. Bij Westerlo heb ik bewezen wat ik kan. Het kan toch niet dat ik de jongste maanden het voetballen verleerde. Dat weiger ik te geloven. Ook bij Lierse had ik het met een beetje geluk best kunnen maken. Laat mij invallen op een moment dat de ploeg wel goed speelt en ze spreken misschien helemaal anders over Burg. Het zit 'm soms in kleine dingen, dat weet ik zeker."

Welk gevoel hij dan wel overhoudt aan de voorbije 5 maanden bij Lierse? Hij zucht: "Ik heb nooit ontkend dat dit mijn grote kans moest worden. Ik ben 31, na 8 jaren Westerlo was ik eindelijk bij een topclub onderdak. Als dat dan tegenvalt, kan je niet anders dan teleurgesteld zijn."

En dus wil Coen Burg weg. Zo snel mogelijk zelfs. Al heeft hij voorlopig nog geen concrete voorstellen op zak. "Het liefst blijf ik in België. Hier kennen ze mij, weten ze wat ik waard ben. Maar ik sluit niets uit. Ook geen terugkeer naar Nederland, nee."

Walter Meeuws: "Burg is te goed om op te bank te zitten"

KESSEL -

Trainer Walter Meeuws wil Coen Burg niets verwijten. "Coen is een goeie voetballer", klinkt het. "Veel inzet, veel spelinzicht, een goeie pass. Alleen is zijn snelheid van uitvoering te laag. Om als spelverdeler bij Lierse te renderen moet je snel kunnen handelen in de kleine ruimte. En dat lukt hem onvoldoende."

"Dat is jammer, ja. Want net als het bestuur had ook ik meer van hem verwacht. Hij moest de doublure worden van Zdebel, maar dat zat er niet in. Lierse heeft daar evenveel schuld aan als Coen zelf. Wij hebben ons vergist in Burg als voetballer."

En dus mag Burg vertrekken. "Het heeft geen zin om hem hier op de bank te laten zitten. Daarvoor is hij dan weer een te goede voetballer. In een andere club kan Burg wel renderen. Het zou me zelfs niet verbazen als hij elders opnieuw tot een echte steunpilaar kan uitgroeien."

Neel De Ceulaer: "Burg had te weinig geduld"

LIER -

"Voor ons moet Coen Burg niet weg", zegt Neel De Ceulaer, manager van Lierse. "Het is Coen zelf die ons de vraag gesteld heeft of hij weg

mag

. Binnen het directiecomité is dan beslist dat elk voorstel overwogen zal worden. Da's alles. Wij wachten nu op een aanbod van een of andere club. Dan zullen we ook beslissen of Coen Burg al dan niet gratis weg kan. Want Burg was vorig jaar dan wel transfervrij, het is niet zo dat wij geen geld voor hem betaald hebben."

Dat Lierse zich vergist heeft in Coen Burg, spreekt De Ceulaer tegen. "Ik geloof nog altijd in zijn kwaliteiten. Alleen vrees ik dat Coen te weinig geduld heeft. Hij dacht dat hij onmiddellijk zou kunnen spelen, maar zo werkt het niet."

Of Lierse nu op zoek gaat naar een nieuwe spelverdeler als doublure voor Thomas Zdebel? "Wij zijn altijd op zoek naar goede voetballers."