Wordt Brazilië uitgesloten van WK voetbal in 2002?

HASSELT -

Brazilië staat op stelten. Het land dreigt te worden uitgesloten voor de kwalificatiewedstrijden van het WK voetbal in 2002. Dat is het gevolg van recente onthullingen in de Braziliaanse pers. Die bracht aan het licht dat Brazilië in enkele internationale jeugdtornooien, waaronder twee wereldkampioenschappen, te oude spelers heeft opgesteld. Een vervalste licentie moest de FIFA laten geloven dat de voetballers jonger waren dan ze in werkelijk waren.

W.Vo.

BR>Volgens het Franse tijdschrift

France Football

wordt de kwestie momenteel onderzocht door de FIFA. Als de feiten waar blijken te zijn, kan de FIFA Brazilië voor bepaalde tijd uitsluiten van alle internationale voetbaltornooien, inclusief het WK in Japan en Zuid-Korea in 2002.

Volgens de Braziliaanse pers spelen twee spelers een hoofdrol: Ribeiro - in Brazilië kortweg 'Bell' genoemd - en Noleto. De eerste speelde 5 wedstrijden voor Brazilië op het WK voor knapen in 1995 in Ecuador. Hij zou toen pas 16 geweest zijn. In werkelijkheid was hij evenwel 19, te oud om aan het WK te mogen deelnemen. De tweede nam deel aan datzelfde WK in 1997. Ribeiro beweerde toen dat hij na 1 januari 1980 was geboren - anders mocht hij niet deelnemen - nu blijkt zijn geboortejaar 1978 te zijn.

De Braziliaanse voetbalbond zit intussen danig verveeld met de zaak. De bondstop zegt geheel onschuldig te zijn en beweert dat de spelers op eigen houtje handelden. Indien hun medeplichtigheid kan bewezen worden, risceren de bondsleden immers stuk voor stuk een levenslange schorsing. Toch lijkt dat niet de grootste zorg te zijn voor het Braziliaanse volk. Dat vreest vooral dat Brazilië wel eens hetzelfde zou kunnen overkomen als Mexico in 1988. Na een gelijkaardige zaak werd dat land toen 2 jaar geschorst door de FIFA, waardoor Mexico de Mondiale 90 in Italië aan zijn neus voorbij zag gaan.