Intercontinentale Beker: nieuwe kroon op werk van Ferguson

TOKIO -

Manchester United heeft dinsdag in Tokio een vierde bekroning behaald in een historisch seizoen. De Engelse club won in Japan de 38ste editie van de Intercontinentale Beker. Het team van manager Alex Ferguson versloeg er het Braziliaanse Palmeiras met 1-0, een doelpunt van aanvoerder Roy Keane in de 35ste minuut. Man. U. realiseerde eerder dit jaar reeds een perfect drieluik: landstitel, Engelse FA Cup en Champions League.

AFP/Reuters

BR>Door dit succes van Manchester, de opvolger van Real Madrid op de erelijst, komt Europa op twee lengten van de Zuid-Amerikanen, die 20 triomfen vierden in dit traditionele treffen tussen de Europese kampioen en de laureaat van de Copa Libertadores, de Zuid- Amerikaanse beker voor landskampioenen.

Het was andermaal aanvoerder Roy Keane die tekende voor de overwinning na schitterend voorbereidend werk van Ryan Giggs. Op een snedige tegenstoot ging de Welshman op snelheid voorbij centraal verdediger Junior Baiano. De voorzet van Giggs, naar links uitgeweken, verraste doelman Marcos en belandde bij Keane. De aanvoerder, volledig vrij aan de tweede paal, knalde van 3 meter kurkdroog in het lege doel. De wedstrijd, langs beide zijden vrij rustig begonnen, werd op dat moment echter door de Brazilianen uit Sao Paulo gedomineerd. Bij de Engelsen werd enkel Solskjaer in punt uitgespeeld terwijl Giggs en Beckham de opdracht hadden langs de vleugels trachten door te stoten. Eén van deze tegenaanvallen leverde het doelpunt en de zege op.

Palmeiras, dat hoopte op een eerste Zuid-Amerikaans succes sinds 1994, dwong in de tweede helft nog een half dozijn doelrijpe kansen af. Doelman Mark Bosnich hield zijn team echter schitterend overeind bij pogingen van onder anderen middenvelder Alex en de voor Asprilla ingevallen Oseas. Opmerkelijk was trouwens dat het duo Paulo Nunes- Asprilla, in de tweede helft vervangen, door de Engelse verdediging aan banden werd gelegd vooral door de Fransman Silvestre en de Nederlander Stam.

Na de nederlaag in Monaco tegen Lazio Roma (0-1), in de finale van de Europese Supercup, en de verliespartijen in de Champions League tegen Marseille en Fiorentina komt deze zege voor Manchester net op tijd om de resterende Europese campagne met nieuwe moed aan te vatten. United-manager Ferguson gaf na afloop toe dat Palmeiras de betere ploeg was. "Het spel van de Brazilianen verplichtte ons risico's te nemen. Met succes overigens: we zijn als eerste Engelse ploeg wereldkampioen geworden. Manchester mag fier zijn."

Luis Felipe Scolari, de coach van Palmeiras, was eveneens tevreden over zijn ploeg, die "jammerlijk faalde in de afwerking. Doelman Bosnich heeft met schitterende saves de partij beslist. Hij maakte minstens 3 zekere doelpunten onschadelijk".

In strijd met eerdere berichten raakte in Tokio bekend dat de Intercontinentale Beker ook volgend seizoen een herhaling krijgt. Het evenement dreigt echter aan belangstelling in te boeten door de komst van de Wereldbeker voor clubs, een toernooi dat van 5 tot 14 januari van volgend jaar voor het eerst wordt georganiseerd in Brazilië.