Euro 2000: uitzendbureau Adecco levert 3.200 vrijwilligers

ROTTERDAM -

De Stichting Euro 2000 heeft dinsdag een nieuwe sponsor gepresenteerd voor het Europees kampioenschap voetbal, dat komende zomer in Nederland en België wordt gehouden. Het gaat om uitzendbureau Adecco, dat voor de werving van 3.200 medewerkers zal zorgen. In België zal Adecco 1.500 medewerkers ronselen.

ANP/Belga

BR>Toernooidirecteur Alain Courtois onderstreepte op de persconferentie in Rotterdam het belang van een goede staf vrijwilligers. "In Brugge heeft 15 jaar lang een man zich toegang tot het stadion verworven met een grote doos, waarin volgens hem taarten voor de spelers zouden zitten. Tot eindelijk eens iemand op het idee kwam om in die doos te kijken. En die bleek dus leeg te zijn".

Het uitzendbureau heeft 3.200 kantoren in 53 landen, had in 1998 een omzet van circa 21 miljard gulden (384 miljard BEF). Er werken 16.000 personeelsleden, die dagelijks 450.000 werknemers aan 100.000 bedrijven leveren. "Een uitzendbureau met internationale uitstraling, dat zowel in Nederland als in België goed is vertegenwoordigd. Dat gaf voor ons de doorslag om voor Adecco te kiezen", aldus Courtois.

Per speelstad zijn er 350 vrijwilligers voorzien. Dat zei Adecco-verantwoordelijke Harald Dumoulin dinsdag aan BELGA. "Zij zullen voor uiteenlopende activiteiten ingezet worden. Het gaat om een grote groep chauffeurs en hostessen. Daarnaast zijn er medewerkers voor de kaartcontrole, mediasupport, accomadatie, distributie en logistiek. Het gaat om vrijwilligers. Er wordt vooral gedacht aan studenten. Zij worden niet betaald voor hun werk, wel krijgen ze een onkosten- en reisvergoeding, eten en drinken en de speciale Euro-2000 kleding die ze achteraf mogen houden," verduidelijkte Dumoulin.

Ze worden ter plekke begeleid door de lokale stafmedewerkers, die professionele medewerkers zijn. Zij worden ondermeer ook door Adecco geselecteerd in samenwerking met de stadionverantwoordelijke. Na de selectie volgen de vrijwillgers een opleiding de Academy Euro 2000. Dit project verloopt in 3 fases. In eerste instantie wordt hen algemene regels over Euro 2000, gedragsregels en taalvaardigheid aangeleerd. Vervolgens krijgen ze van de lokale staf een werktraining over wat er van hen verwacht wordt. In de derde fase is er voor hen een evenement voorzien om hun motivatie te verhogen. Adecco telt in Belgie een 110-tal vestigingen en levert dagelijks 6.000 à 7.000 uitzendkrachten.