Peiling: CD&V/N-VA grootste, maar verschil met VB minimaal

Print
Mochten er nu parlementsverkiezingen zijn, zou het kartel CD&V/N-VA in Vlaanderen de grootste partij blijven. Het Vlaams Belang zit de Vlaamse christendemocraten echter op de hielen.
Volgens een peiling van La Libre Belgique, VTM, De Morgen en RTL-TVi bedraagt het verschil tussen beide formaties nog slechts 0,1 procent. In Wallonië gaat de PS er na de affaires op achteruit, maar niet fors. In de peiling blijft CD&V/N-VA min of meer stabiel op 26,7 procent. Dat is 0,2 procent minder dan bij de laatste peiling in maart, maar 0,6 procent meer dan bij de Vlaamse verkiezingen van midden 2004. Het Vlaams Belang gaat er wel duidelijk op vooruit: bijna één procent tegenover de vorige peiling en 2,5 procent in vergelijking met 2004. De partij van Frank Vanhecke tikt af op 26,6 procent of slechts 0,1 procent minder dan CD&V/N-VA.

De sp.a blijft status quo. De Vlaamse socialisten schommelen al een hele tijd rond de 20 procent en daar komt met deze peiling geen verandering in (19,9 procent). Dat kan niet van de VLD gezegd worden. De liberalen dalen 2 procent tegenover de vorige peiling en zelfs 2,9 procent ten opzichte van 2004 en halen samen met Vivant slechts 16,9 procent. Ook Groen! blijft stabiel. De partij van Vera Dua haalt 7,6 procent, evenveel als bij de regionale stembusslag en 0,8 procent meer dan bij de vorige peiling.

In Wallonië valt de terugval van de PS na de affaires van Charleroi en Namen op. De socialisten behouden 30 procent van de stemmen, een daling met 3 procent tegenover maart dit jaar en bijna 7 procent tegenover de verkiezingen van 2004. De MR kan echtet niet profiteren van het verlies van de PS. Ook de liberalen gaan er immers op achteruit (van 26,3 naar 25,9 procent tegenover maart). De cdH, Ecolo en FN winnen wel. cdH gaat van 18,5 naar 19,3 procent (17,6 procent bij de verkiezingen), Ecolo van 9,1 naar 10,3 procent (8,5 procent in 2004) en FN van 9,4 naar 10 procent (8,1 in 2004).

In Brussel springt de MR (26,5 of +0,5 procent) wel over de PS (26 of -3,4 procent) en wordt de grootste partij. Langs Vlaamse kant blijft het Vlaams Belang (5,9 procent) veruit de grootste. Ondanks het slechte resultaat voor de VLD brengt de peiling toch nog goed nieuws voor de Vlaamse liberalen. Premier Guy Verhofstadt (+4) voert samen met Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V, +4) de lijst aan van de meest populaire politici. Tot plaats 23 gaat iedereen er op vooruit. Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte gaat 5 punten vooruit en springt zo over zijn vice-premier Freya Van den Bossche naar de derde plaats. Filip Dewinter (Vlaams Belang) vervolledigt de top-5. Jean-Marie Dedecker is de tweede liberaal op de lijst en staat een stuk hoger (op 8) dan zijn voorzitter Bart Somers (17de).

Ook in Brussel is premier Verhofstadt de populairste, voor PS-voorzitter Elio Di Rupo en zijn MR-collega Didier Reynders. In Wallonië blijft Di Rupo ondanks een daling nog altijd veruit de populairste. Op een afstand volgen cdH-voorzitster Joëlle Milquet en en Reynders. De eerste minister staat op 4. De premier mag zich ook verheugen in een stijgend vertrouwen in zijn regering. 35 procent van de ondervraagden zegt volledig of eerder vertrouwen te hebben in de federale regering, tegenover 31 procent eerder niet of helemaal geen vertrouwen. Zoals gebruikelijk doet de Vlaamse regering nog beter met respectievelijk 42 en 25 procent.

De peiling - waarbij 2.000 Belgen weden ondervraagd - werd afgenomen tussen 29 mei en 10 juni, midden de affaires van de PS en twee weken na de moorden in Antwerpen. De foutenmarge bedraagt 2,25 procent.