Achttien maanden cel voor Maastrichtse organisator van drugsplantages

Print
De correctionele rechtbank van Tongeren heeft maandag een 38-jarige Maastrichtenaar wegens het opzetten en exploiteren van twee cannabisplantages in Lanaken en Zepperen veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en een boete van 25.000 euro.
Omdat de beklaagde in de wettelijke voorwaarden verkeerde, verleende de rechter hem éénderde uitstel (van straf en boete) gedurende een proefperiode van drie jaar. De feiten speelden zich af tussen september 2003 en januari 2004 en kwamen aan het licht nadat de politie twee Polen oppakte die met de Mercedes Vito van de beklaagde reden. In de bestelwagen werden documenten en materialen aangetroffen die wezen op de installatie en uitbating van cannabisplantages. Zo lagen er onder meer aantekeningen in verband met de aanleg en het onderhoud van de plantages.

De rechter oordeelde dat de Maastrichtenaar de Polen opdracht had gegeven om de plantages in te richten in de kelder van hun huurpand in Lanaken en in Zepperen. De geschatte opbrengst van de plantages met 2.650 plantjes bedroeg ruim 87.000 euro. De twee Polen werden elk bij verstek veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden en een boete van 5.000 euro. Een vierde beklaagde, een 65-jarige uitbater van een café uit Maastricht, werd bij gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Aan de intercommunale Interelectra moet het drietal 965,79 euro schadevergoeding betalen voor diefstal van elektriciteit. De bestelwagen werd verbeurd verklaard.