Winkeliers willen meer gratis parkeerplaatsen

Print
84 procent van de Hasseltse winkeliers is ontevreden over het aantal gratis parkeerplaatsen in het stadscentrum. Dat is een van de voornaamste conclusies uit een rondvraag over mobiliteit bij de Hasseltse winkeliers, uitgevoerd door de Verenigde Handelaars Centrum Hasselt-Unizo.
"Een op de vier winkeliers zegt ook dat er parkeerplaatsen moeten bijkomen in de buurt van het Leopoldplein", zegt voorzitter Guido Quintens. "Bovendien vindt 70 procent dat de parkeertarieven veel te duur zijn." Andere opvallende conclusie uit het onderzoek: de winkels in het stadscentrum verschaffen werk aan ongeveer 4.000 mensen. "Daarmee zijn we een hele grote werkgever, vergelijkbaar met een grote fabriek. 15 procent van de werknemers komt met het openbaar vervoer naar het werk, 18 procent fietst of komt te voet, en 67 procent neemt de wagen. De meesten, 22 procent, parkeren aan de Kanaalkom, gevolgd door Sint-Truidersteenweg (14 %), stationsbuurt (14 %) en privéparkings (13,7 %)."

Quintens hoopt dat de stad in de toekomst de vinger aan de pols zal blijven houden op het vlak van parkeerbeleid. "Het is op dit ogenblik nog geen ramp. Maar over vijf jaar kan de situatie alweer anders zijn. Voldoende gratis parkeergelegenheden, dat is erg belangrijk als we concurrentieel willen blijven ten opzichte van de andere gemeenten in de regio. De stad ziet het nut wel in van voldoende parkeerplekken voor het project Research Campus, maar voor het handelscentrum is dat blijkbaar niet het geval. Nochtans is ook dat handelscentrum, met 4.000 jobs, een grote werkgever."