BBTK vreest herstructurering bij fusie netwerken Siemens en Nokia

Print
De socialistische vakbond bij Siemens vreest dat er opnieuw klappen zullen vallen in het onderzoekscentrum in Herentals. Daar werkt een 700-tal mensen voor de netwerkactiviteiten van de Duitse telecomgigant. Als gevolg van de fusie met Nokia moeten er wereldwijd 9.000 banen verdwijnen.
Concrete aanwijzigingen dat Herentals in de klappen zal delen hebben de bonden niet, maar Stan Hens van het BBTK heeft een slecht voorgevoel. Hij wijst erop dat er in Herentals een pak uitzendkrachten en consultants werken en zij dus het eerst geviseerd worden bij een herstructurering. Voor het vaste personeel geldt in principe een werkzekerheidsgarantie die in oktober afloopt.
Op de Siemens-site in Herentals gingen de laatste jaren al ongeveer 700 banen verloren. "Ik vrees dat als er nu nog mensen worden weggesaneerd, Siemens Herentals onder het kritisch minimum komt om nog voort te kunnen werken als onderzoeks- en ontwikkelingscentrum", aldus Hens. De vestiging krijgt zijn opdrachten vanuit Duitsland, "maar als men niet met voldoende mensen is, kan men geen grote opdrachten meer aan en staat de toekomst van de hele fabriek op het spel".
De christelijke bond is minder uitgesproken negatief. Marc Nijs van de LBC: "alles zal afhangen of de activiteiten met Nokia complementair zijn of integendeel overlappen, en waar men de activiteiten in de toekomst wil laten uitvoeren. Daarop heb ik nu geen zicht".
Bij Nokia in België werkt een 50-tal mensen aan netwerken voor telecomoperatoren. Welke gevolgen de fusie voor hen zal hebben, is nog niet bekend, aldus de woordvoerster van Nokia België.