Regering maakt rijopleiding duurder en slechter

Print
De regering maakt de rijopleiding vanaf 1 september duurder en slechter. Dat is de conclusie van automobilistenvereniging VAB na een analyse van het ontwerp-KB rond de rijopleiding en na recente contacten met minister van Mobiliteit Renaat Landuyt en premier Guy Verhofstadt.
VAB was de afgelopen maanden overwegend positief over de hervorming van de rijopleiding, maar haalt nu fors uit. Voornaamste oorzaak is dat het gecombineerde rijopleidingsmodel (zes uur rijschool + vrije begeleiding) - volgens VAB veruit het beste model - door de regering toch niet erkend wordt als "volwaardig" model. Zo krijgen kandidaat-bestuurders vanaf 1 september de keuze uit twee modellen: ofwel 100 pct vrije begeleiding ofwel 100 pct rijschool (20 uur rijles, een variant op het huidige model 2).

Die beperkte keuze maakt de opleiding duurder en slechter, meent VAB. Duurder, want wie voor een rijschool kiest, zal al gauw 1.000 euro moeten neertellen en dat is voor sommigen "onbetaalbaar". Slechter, want het overblijvende rijschoolmodel is volgens VAB kwalitatief de minst veilige opleiding. Bovendien is het inkorten van de stageperiode tot drie maanden volgens VAB geen goede zaak en moet aan de begeleiders strengere voorwaarden worden opgegelegd (bv. registratie).

Landuyt is zelf gewonnen voor het gecombineerde model, maar vond volgens VAB "geen draagvlak binnen de regering". Zo zijn de rijscholen niet verplicht om al vanaf september een zesurenpakket aan te bieden. Toch wil Landuyt het gecombineerde model via een omweg invoeren. Rijscholen die een erkenning aanvragen of willen vernieuwen, zullen een zesurenpakket moeten aanbieden. In de praktijk zou dat betekenen dat rijscholen pas vanaf midden 2007 verplicht zullen zijn een zesurenpakket aan te bieden.

VAB spreekt van een "blunder" van de regering en vraagt de hervorming alsnog bij te sturen door de gecombineerde opleiding te erkennen als "volwaardige opleiding" en door kwaliteit van de stageperiode te verhogen en de duur ervan te verlengen.