Elizabeth II viert tachtigste verjaardag

Print
De Britse koningin Elizabeth II, die op 21 april tachtig werd, vierde zaterdag officieel haar verjaardag. Voor die officiële viering zijn 49 vliegtuigen van de RAF en 1.000 soldaten in vol ornaat, ingezet. Prins William en Camilla waren de grote afwezigen bij de feestelijkheden.
De verjaardag van de vorstin werd zaterdag onder een stralende zon gevierd. Het was Edward VII die in het begin van de 20ste eeuw de traditie invoerde om de verjaardag van de vorst officieel in juni te vieren, omdat de weersomstandigheden dan beter zijn. Tienduizenden Britten zijn zaterdagochtend afgezakt naar de Mall, de weg die van Trafalgar Square naar Buckingham Palace loopt, om te zien hoe de koningin samen met haar echtgenoot Philip (85) Buckingham Palace buitenkwam. De koningin werd vergezeld door bijna heel de Engelse koninklijke familie. Ze droeg een violetkleurige zijden jurk, een mantel en een paarse hoed.

Twee opvallende afwezigen waren Camilla en prins William. Camilla, de echtgenote van prins Charles, is nog in rouw na de begrafenisplechtigheid van haar vader vrijdag. William was op de militaire academie van Sandhurst waar hij een opleiding tot officier volgt.

Op het plein waarvan de toegang door de Horse Guards (soldaten te paard) wordt bewaakt, vond zoals ieder jaar bij de verjaardag van de koning(in) een parade plaats die "trooping the colour" wordt genoemd. Tijdens die ceremonie worden aan de koningin alle vlaggen getoond van alle bataljons en regimenten van het Britse leger. Die ceremonie vindt al plaats sinds 1748.

Toen de koningin 's namiddags terug in Buckingham Palace was, groette ze de menigte groeten vanop het balkon. Daarna was ze aanwezig bij het imposantste luchtdefilé van de laatste jaren boven Londen. Negenenveertig vliegtuigen van de Royal Air Force vlogen er in mee.