Nog altijd salmonella in Zuid-Willemsvaart

Print
Er zitten nog altijd sporen van salmonella in de Zuid-Willemsvaart in Bree en Bocholt. Zo is vrijdag gebleken uit de analyses van staalnames van maandag. De Vlaamse Milieumaatschappij heeft vrijdag nieuwe stalen genomen, ook in andere kanaalgemeenten om na te gaan hoever de besmetting loopt.
De salmonellabesmetting kwam vorige maand toevallig aan het licht omdat de triatlonclub van Bocholt het kanaalwater had onderzocht voor de zwemproef. Sinds vorige week geldt er in het kanaal in Bree een zwem-, duik- en waterskiverbod. "Vervelend voor onze waterskiclub, maar die beperking blijft zolang de besmetting duurt," zegt burgemeester Jaak Gabriëls. "We willen wel dat de problemen globaal aangepakt worden, want het kanaalwater stroomt en het kan niet dat de besmetting ophoudt aan de gemeentegrens."

Bij De Scheepvaart zoekt men nog altijd naar een oorzaak van de besmetting. "Totaal geen vermoeden vanwaar die komt," zegt Willy Vandeurzen. "Er kunnen tientallen oorzaken zijn. We laten nu nieuwe staalnames doen, ook in de andere gemeenten waar de Zuid-Willemsvaart loopt. Begin volgende week hopen we meer te weten." Voor de scheepvaart vormt de besmetting geen direct probleem, maar wie in contact komt met het kanaalwater, moet wel zijn voorzorgen nemen. "Ik zou zeker niet in het water 'spelen', want een slok kàn een besmetting veroorzaken," waarschuwt Bart Bautmans (Gezondheidsinspectie Limburg). "Vissers kunnen ook best hun handen wassen met zeep als ze met het kanaalwater in aanraking zijn geweest en daarna hun boterhammen willen eten. De gevangen vis zelf is geen probleem als ie goed gebakken of gekookt wordt."

Het kan 5 tot 35 dagen na een besmetting duren vooraleer de ziekte uitbreekt. "De symptomen zijn buikkrampen, waterige diarree en koorts. Je kunt het vergelijken met een serieuze buikgriep. Dus best naar de huisarts gaan." Ook milieugezondheidskundige Bautmans heeft het raden naar de oorzaak. "Meestal is een besmetting afkomstig van kadavers van dieren die in het water drijven. Het kan ook van een lozing komen. In ieder geval zijn warm weer en stilstaand water voor salmonellakiemen ideale condities om zich te verspreiden. Het water ontsmetten is onmogelijk. Het komt erop aan de bronnen weg te halen."