Gevaarlijke sierstenen van kerktoren verwijderd

Print
Vrijdag werden twee loodzware sierstenen van de kerk van Lummen-centrum gehaald, na een inspectie door monumentenwachters.
In Limburg bouwde de architectenfamilie Jaminé een tiental kerken met dezelfde sierstenen, en daarom werden deze kerkfabrieken door de monumentenwachters op de hoogte gebracht van de problemen in Lummen.

In Lummen kwam in 2004 een groot brokstuk van een siersteen voor de kerk terecht, en tijdens de inspectieronde van de monumentenwachters werd een auto door een ander groot stuk beschadigd. Uit de bevindingen van de wachters bleek dat er van een viertal sierstenen stukken waren afgebroken, maar slechts twee exemplaren aan de oostzijde moesten worden verwijderd. De voorbije weken werd voor de veiligheid het voetpad al afgezet met een nadarafsluiting, gisteren werden de twee stenen verwijderd. "Met onze hoogtewerker hebben we de klus geklaard. Elk exemplaar uit natuursteen woog tussen de 100 à 150 kg, ze zijn na al die jaren poreus geworden. Wat er met de twee stenen gaat gebeuren, is niet duidelijk, maar op de begane grond zie je toch dat het mooie dingen zijn. Er was vooral veel werk om de openingen en de nok terug waterdicht te maken op een hoogte van ruim 30 meter", vertelt ploegbaas Alain Fabry van de firma Dyckmans.

In Limburg bevinden zich nog heel wat kerken van de provinciale architecten Herman (1826-1885) en Léon Jaminé (1858-1921) met dezelfde sierstenen. De andere kerken tref je aan in Leut, Paal, Bolderberg, Zepperen, Lanaken, Lauw, Spalbeek (zonder sierstenen), Zammelen, Heusden, Schoot en twee in het Vlaams-Brabantse Linden en Hoeilaart. Deze kerkfabrieken werden door de monumentenwachters op de hoogte gebracht van de problemen in Lummen.