Washington en Tokio waarschuwen Pyongyang

Print
De Verenigde Staten en Japan hebben zaterdag Noord-Korea opgeroepen een eind te maken aan zijn voorbereidingen met het oog op de proeflancering van een langeafstandsraket.
Zo'n lancering zouden zij beschouwen als "een zwaarwichtig en provocerend feit". "Wij verwachten dat Noord-Korea zal afzien van het lanceren van de raket", zo zei de ambassadeur van de VS in Japan, Thomas Schieffer, zaterdagavond na afloop van een onderhoud met de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Taro Aso. Volgens de Japanse pers maakt Noord-Korea zich klaar om dit weekeind een langeafstandsraket van het type Taepodong-2 te lanceren. Het agentschap Jiji meldt uit Japanse regeringsbronnen dat Pyongyang nabij een lanceringsplaats in het noordoosten van het land de assemblage voltooid heeft van een Taepodong-2 raket met een draagwijdte van 3.500 tot 6.000 km.

Japan heeft vrijdag al Noord-Korea op het hart gedrukt dat het afschieten van de raket, nadelig zou zijn voor de normaliseringsinspanningen tussen beide landen.