41 doden bij zeegevecht met Tamils in Sri Lanka

Print
Minstens 41 personen, onder wie zes mariniers, 30 Tamil Tijgers en vijf burgers, zijn zaterdag omgekomen bij gevechten op zee en aan land langs de noordwestkust van het eiland Sri Lanka.
Dat melden het Sri Lankaanse ministerie van Defensie en de rebellen. Een vorige balans van de regering had het over 24 doden. "Minstens 30 'Sea Tigers' (de marineafdeling van de Tamil Tijgers) zijn gedood", zo luidt het in een mededeling van het ministerie. "Zes leden van de marinetroepen zijn gedood en drie anderen zijn gewond geraakt bij de gevechten", meldt dezelfde bron.

Op hun website melden de Tamil Tijgers dat de Sri Lankaanse soldaten vier vissers hebben gedood en dat ze een granaat in een kerk hebben gegooid, waardoor een vrouw het leven liet en 44 anderen gewond raakten. Een vloot van 11 bootjes met rebellen is kort na zonsopgang zaterdag de vijandigheden gestart ter hoogte van het eiland Mannar (noordoosten). De marine van de regering heeft drie grote zeeschepen verloren zien gaan, maar heeft acht vijandige boten kunnen vernielen, zo vertelde een woordvoerder van het ministerie van Defensie eerder zaterdag.

Op 25 maart hadden de "Sea Tigers" in dezelfde omgeving een anders schip doen zinken, waarbij toen minstens 15 mariniers omkwamen. Nog eens 15 mariniers stierven bij een gelijkaardige aanval die op 11 mei plaatsvond op het eiland Mullaitivu (noordoosten).

De gevechten van zaterdag komen er een dag na een bombardement door de Sri Lankaanse luchtmacht op een bolwerk van de rebellen. Die bombardementen waren een antwoord op een aanslag van de Tamil-rebellen waarbij donderdag 64 burgers omkwamen./