Franse Senaat neemt immigratiewet Sarkozy aan

Print
De Franse Senaat heeft vrijdagnacht de omstreden nieuwe immigratiewet van minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy na eerste lezing aangenomen.
Centraal in het ontwerp op de "gekozen immigratie" staat dat Frankrijk de toestroom van immigranten niet meer "ondergaat", maar dat het deze stuurt naargelang de economische behoeften. Het ontwerp heeft een honderdtal wijzigingen ondergaan voor het werd goedgekeurd. Illegale immigranten worden niet langer geregulariseerd na tien jaar verblijf, de procedure voor gezinshereniging wordt verscherpt en de wachttijd voor het verkrijgen van een tienjarige verblijfskaart voor de partner van een Frans staatsburger wordt verlengd van twee naar drie jaar. Socialisten en communisten hadden zich tegen het ontwerp verzet. Het wetsvoorstel werd op 17 mei door de Franse Tweede Kamer aangenomen. Het werd met urgentie door de Senaat gestuurd en zal geen tweede keer gelezen worden.

Het is nu aan een gemengde paritaire commissie bestaande uit 14 senatoren en volksvertegenwoordigers om een gezamenlijke redactie van de tekst aan de Tweede Kamer en de Senaat voor te leggen. Die beslissen dan over de definitieve goedkeuring.