Labour: 71% leden wil vertrek Blair vóór eind 2007

Print
Twee derde van de leden van Tony Blairs Labourpartij willen dat de Britse premier uiterlijk eind 2007 opstapt. Dat blijkt uit een peiling waarvan de resultaten zaterdag in The Guardian zijn verschenen.
Volgens The Guardian is de uitslag van de peiling tekenend voor de teleurstelling binnen Labour. Het aantal leden van de centrumlinkse partij is inmiddels gedaald tot minder dan 200.000, zo meldt de Britse krant. Volgens de peiling wil 37% van de ondervraagde personen dat Tony Blair vóór het jaarlijkse partijcongres van september opstapt. Voor 34% moet hij vertrekken vóór het congres van 2007 en 11% vindt dat hij vóór het congres van 2008 het veld moet ruimen. Tony Blair heeft al bekendgemaakt dat hij niet voor een vierde mandaat zal opteren tijdens de volgende verkiezingen. Die zullen uiterlijk in mei 2010 plaatsvinden. De favoriete kandidaat voor zijn opvolging is zijn ambitieuze minister van Financiën, Gordon Brown. Gevraagd naar de grootste fout die de huidige premier sinds zijn eerste verkiezing in 1997 heeft begaan, noemde 52% de inval in Irak.

Voor 49% is de slaafse houding van Groot-Brittannië tegenover de VS de minst slimme zet. De privatisering van de openbare diensten is voor 46% de grootste fout, en volgens 36% van de ondervraagden is de grootste vergissing van Blair zijn weigering de belasting voor de middenklassen en de rijkeren te verhogen. De peiling werd tussen 1 en 6 juni gehouden.