Chinese wapenexport is "onverantwoord"

Print
China is een van de meest "onverantwoordelijke" wapenexporteurs ter wereld, zo stelt Amnesty International zondag in een rapport.
Het land levert onder meer wapens aan Soedan, Nepal en Myanmar en draagt zo bij aan de voortduring van de conflicten in die landen, zo luidt het. Het rapport meldt onder andere dat China in 2005 zo'n 200 legervrachtwagens naar Soedan verscheepte. Ook Myanmar is een geregeld afnemer van Chinees wapentuig en Nepal koopt regelmatig geweren en handgranaten van Chinese makelij, aldus Amnesty.

Volgens de mensenrechtenorganisatie is China "een van de meest onverantwoordelijke landen wat de export van wapens betreft" en doet het bovendien bijzonder veel moeite die export geheim te houden.

"China is de enige grote mogendheid die wapens uitvoert zonder ook maar één multilateraal akkoord te hebben getekend" die zijn bedoeld om de export van wapens naar regio's waar mensenrechtenschendingen plaatsvinden te voorkomen, aldus Amnesty in een communiqué. De Chinese wapenexport is jaarlijks goed voor ruim een miljard dollar, zo schat Amnesty.