Koeriers smokkelen kilo’s drugs grens over

Print
Tijdens een internationale politie-actie zijn op de A12 in Berendrecht twee Franse drugskoeriers tegen de lamp gelopen. Ze hadden elk ten minste een kilo cannabis bij zich. Beiden zijn aangehouden.
Ook twee Mechelaars zitten vast voor het smokkelen van een kilogram hasj. De antidrugsactie onder de naam Étoile werd opgezet met 360 Belgische, Franse, Luxemburgse en Nederlandse politieagenten.

In de Belgisch-Nederlandse grensstreek vormden ze Joint Hit Teams of vliegende drugsbrigades. Die opereerden boven Gent, Antwerpen en Turnhout en in het Luikse. Voor het overige werd zwaar gecontroleerd op tien treinen en op autowegen.

Tijdens één van die controles werden onafhankelijk van elkaar twee Fransen betrapt met respectievelijk één kilogram en anderhalve kilogram cannabis. De twee werden in Berendrecht gearresteerd en voor de onderzoeksrechter gebracht. Op de E19 zijn twee Mechelaars onderschept. Het duo, 21 en 22 jaar, had een kilogram hasj in een wieldop verstopt. Ook zij zijn gearresteerd.

In het hele land zijn tijdens deze actie 7,38 kilogram cannabis in beslag genomen, 172 gram cocaïne, 1 kilo heroïne, een kilo mengpoeder, 19 xtc-tabletten, 30 cannabisplanten, 670 gram hallucinogene paddestoelen, spacecake en twintig stuks matrakken, messen en knuppels. De politie controleerde 2.393 wagens en voelde 2.866 personen aan de tand. Buiten de twee Fransen werden nog drie anderen gearresteerd.