Moerman gaat innovatiekracht Limburgse kmo's versterken

Print
Vlaams minister van Economie Fientje Moerman (VLD) gaat in het kader van de uitvoering van het Limburgplan vier initiatieven nemen om het innovatieprofiel van de Limburgse kmo's te versterken.
De minister voorziet ook 18 miljoen euro voor de ontwikkeling van bijkomende bedrijventerreinen in Limburg. Dat maakte ze woensdag bekend tijdens een businessmeeting van de Limburgse werkgeversorganisatie VKW in Houthalen-Helchteren.

Onder de bevoegdheid van Moerman ressorteren 23 van de 63 projecten in het kader van Limburgplan. Die projecten zijn momenteel in volle uitvoering, zo zei Moerman.

Het Limburgplan heeft tot doel om de sociaaleconomische achterstand in de provincie weg te werken. Het Limburgplan kost 671 miljoen euro, waarvan de Vlaamse regering 407 miljoen euro bijpast. De overige 264 miljoen euro komen van de provincie en van private partners.

Om de innovatiekracht van de Limburgse bedrijven te versterken, laat de minister een Limburgs innovatieprofiel ter waarde van 25.000 euro opstellen. Daarnaast worden er twee extra RIS-adviseurs (Regionale Innovatie Samenwerkingsverbanden) voor Limburg aangeworven. Zij zullen kmo's begeleiden.

Ook de Universiteit Hasselt krijgt twee extra personeelsleden toegewezen voor de versterking van de interfacediensten en er zal werk gemaakt worden van de oprichting van een Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) in Limburg, aldus nog Moerman.

De minister gaf voorts te kennen dat de bedrijventerreinen met het grootste potentieel in Lommel en in Genk-Zuid liggen. Moerman stelt in het kader van de verdere ontwikkeling van de bedrijventerreinen ook de uitbouw van wetenschapsparken in Diepenbeek en Waterschei in het vooruitzicht.