Assisen Limburg : Zelfmoordpoging van Kennes kwam totaal onverwacht

Print
Op de tweede dag van het assisenproces van Eddy Kennes (69) in Tongeren, die beschuldigd wordt van moord op zijn 49-jarige echtgenote Frieda Steegmans, heeft hoofdinspecteur Eric Valkenborg uiteengezet hoe de beschuldigde na de schietpartij zijn verhaal "rustig en kalm" aan de politiediensten deed en vervolgens totaal onverwacht een zelfmoordpoging ondernam.
"We dachten dat we hem overtuigd hadden om met ons mee te gaan en dat hij zijn wapen aan de kant zou zetten. Op dat moment boog hij door zijn knieën, zette hij het wapen tegen zijn kin en haalde hij de trekker over."

Kennes vermoordde zijn echtgenote op 25 augustus 2004 met twee schoten uit een jachtgeweer. Dat gebeurde in het ijssalon "Chantilly" in Donk, bij Herk-de-Stad. Voor de feiten had Kennes nog seksuele betrekkingen met zijn vrouw gehad, maar een ruzie over kasbons deed hem zijn moordplan uiteindelijk ten uitvoer brengen. Tegenover de politiediensten verklaarde Kennes ook dat hij het beu was dat zijn vrouw al zijn geld opgokte.

De hoofdinspecteur kende Kennes en zijn echtgenote al van een inval in een café in Sint-Truiden. Daar werd het echtpaar in de loop van 1999 betrapt op het spelen van het illegale gokspel "banque russe".

Valkenborg merkte op dat het vreemd was dat er twee cartouches van het moordwapen in de jaszak van het slachtoffer werden aangetroffen. Kennes kocht het wapen een maand voor de feiten voor een bedrag van 100 euro. Van wie hij het moordwapen kocht, kon nooit met zekerheid uitgemaakt worden.

Op het ogenbik van de feiten was Steegmans al twee maanden bij Kennes weg. In het verleden had ze hem al een vijftal keren verlaten. Volgens inspecteur Valkenborg was Kennes er rotsvast van overtuigd dat zijn echtgenote een relatie had met Eddy Vanwing, de voormalige vriend van hun oudste dochter. De vrouw was ingetrokken bij de moeder van Vanwing, maar ontkende dat ze een relatie had met Vanwing. Ook Vanwing zelf heeft dat altijd ontkend.

"De omgeving sloot evenwel niet uit dat er de laatste weken voor de feiten iets aan het groeien was tussen het slachtoffer en Vanwing", zei Valkenborg. Steegmans zag er alleszins gelukkig uit en was naar een advocaat gestapt met het definitieve voornemen om van Kennes te scheiden. Ze had haar volledige inboedel al weggehaald. Kennes wist met andere woorden maar al te goed wat er te gebeuren stond, aldus nog de inspecteur.

In de loop van de namiddag worden de uitbaatster van het ijssalon, de oudste dochter Juliana en haar nieuwe vriend Alain Bousse gehoord. De dochter en haar vriend waren ooggetuigen van de feiten.