PS-afdelingen beslissen over aanblijven Van Cau

Print
Op 22 juni houdt de socialische beweging van Charleroi (USC) een congres waarop de verkiezingslijsten zullen worden goedgekeurd. De verschillende afdelingen van de PS van Charleroi moeten zich voordien uitspreken over het aanblijven van USC-voorzitter Jean-Claude Van Cauwenberghe, zo kondigde deze laatste vrijdag op een persconferentie aan.
In een reactie op de suggestie van Waals minister en partijgenoot Philippe Courard dat hij best een stap opzij zou zetten, antwoordde Van Cauwenberghe dat hij dat slechts zou doen indien de partij zou zeggen dat hij iets verkeerds gedaan heeft.

Voor Van Cauwenberghe hebben de socialistische instanties van Charleroi beslist een maximale democratische oefening uit te voeren. "Wie niet akkoord is, moet de beslissingen ondergaan of ontslag nemen", waarschuwde hij. Het congres moet de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen definitief goedkeuren, de hiërarchie binnen de USC vastleggen en in de vervanging van Jean-Pierre De Clercq in de bestendige deputatie en op de provincielijst voorzien.
Jean-Claude Van Cauwenberghe benadrukte dat er in Charleroi gezamenlijke beslissingen voor een echte vernieuwing dienen genomen te worden. De lokale afdelingen krijgen in aanloop van het congres van 22 juni vijf vragen voorgeschoteld. Zo moeten ze zich uitspreken of Jean-Claude Van Cauwenberghe voorzitter van de USC moet blijven. Indien het antwoord positief is, blijft hij aan het hoofd staan tot na de gemeenteraadsverkiezingen. Daarna kunnen alle 6.313 leden zich uitspreken over het voorzitterschap. Is het antwoord negatief "dan vertrek ik onmiddellijk", aldus de gewezen Waalse minister-president.
De plaatselijke afdelingen zullen zich ook kunnen uitspreken over eventuele aanpassingen aan de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. "Dit zal de laatste keer zijn", aldus nog Van Cau.