Luiks hof van beroep verleent eerstel aan Guy Coëme

Print
Het parket-generaal bij het hof van beroep in Luik heeft voormalig vice-premier Guy Coëme (PS) gerehabiliteerd. Hij was eerder veroordeeld in het kader van de processen Inuop en Agusta-Dassault. Dat nieuws heeft Coëme vrijdag meegedeeld in een persbericht.
Na drie jaar maakt een veroordeelde kans op rehabilitatie, op voorwaarde dat zijn straf is volbracht en blijk heeft gegeven van goed gedrag. Het eerherstel levert hem een blanco strafblad op. Voor de volgende gemeenteverkiezingen stelt Guy Coëme zich kandidaat voor de PS in Borgworm. Coëme werd in 1987 al burgemeester van de Luikse plaats, toen hij Edmond Leburton opvolgde.
"Rehabilitatie is geen voorwaarde om zich kandidaat te kunnen stellen, om verkozen te worden of, als de burgers van Borgworm dat willen, burgemeester te worden", benadrukt Coëme.

In april 1996 werd de inmiddels 59-jarige politicus veroordeeld tot twee jaar gevangenis met uitstel en vijf jaar onverkiesbaarheid voor zijn betrokkenheid in het Inuop-proces. Twee jaar later, in december 1998, werd hij veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf met uitstel voor vervalsing en passieve corruptie in het proces Agusta-Dassault.