Slecht weer halveert aantal ooievaarsjongen in Planckendael

Print
In het Dierenpark Planckendael hebben veel ooievaarsjongen dit jaar het slechte weer niet overleefd. "Vanaf 19 mei is het beginnen regenen. Daardoor zijn de jongen die al uit de eieren waren gekomen, onderkoeld geraakt en gestorven. Ofwel zijn de eieren in de nesten, die onder water kwamen te staan, beginnen rotten", zegt woordvoerster Ilse Segers.
"We schatten dat we dit jaar een 20 à 25 jongen zullen tellen, tegenover 60 in andere jaren." Dit jaar waren er in het Dierenpark Planckendael dertig nesten te vinden. "Dat betekent dertig paartjes en gemiddeld zorgt elk paartje voor twee jongen", weet Segers. Maar dit jaar hebben de weergoden daar anders over beslist. Veel jongen stierven in het nest.
"Wij vinden dit heel jammer. Minder dan de helft van de jongen zullen de barre weersomstandigheden hebben overleefd", aldus Segers.

De ooievaarsjongen die er wel in geslaagd zijn om het slechte weer te trotseren, zijn nu ongeveer vijf à zes weken oud. Zij krijgen vrijdag naar goede gewoonte een officieel paspoort: een herkenbare en officiële ring. "En binnen enkele weken beginnen zij aan hun eerste vliegoefeningen", aldus nog Segers.