Bemanning ISS naar buiten voor onderhoudswerk

Print
De dertiende hoofdbemanning van het Internationaal Ruimtestation ISS is in de nacht van donderdag op vrijdag begonnen aan een ruimtewandeling (EVA) van bijna zes uur voor onderhoudswerk en het terughalen van experimenten, zo was live op het internet te volgen.
Gezagvoerder en MIR-veteraan Pavel Vinogradov en zijn Amerikaanse collega Jeffrey Williams startten hun uitje omstreeks 00.45 uur Belgische tijd in de Russische Pirs-module van het complex. Het duo blijft in principe vijf uur 40 minuten buiten tijdens de eerste van de twee voor hen voorziene EVA's.
Bovenop het binnenhalen van experimenten aan de buitenwand van de spacemeccano heeft het duo onderhoudswerk te verrichten. Zo moet het een waterstofventiel vervangen van de dikwijls haperende Elektron zuurstofgenerator. Die splitst via hydrolyse water in zuurstof en waterstof. Dit laatste moet overboord.
De Rus en de Amerikaan moeten ook een defekte camera op het "Mobiel Transportsysteem" vervangen, alsmede antennes en kabels op de Zvezda-module checken. In tegenstelling tot de aanvankelijke plannen gaat Vinogradov geen golfballetje als stunt ten behoeve van een Canadese vervaardiger van golfuitrusting slaan. De NASA vreest dat het balletje het ISS zelf of een ander ruimtetuig kan beschadigen. Van Russische kant is niet uitgesloten dat het exploot later dit jaar wel door de volgende hoofdbemanning van het complex wordt volbracht.