VS-veteraan klaagt Michael Moore aan wegens "Fahrenheit 9/11"

Print
Een Amerikaanse veteraaan heeft een klacht ingediend tegen de Amerikaanse regisseur Michael Moore voor zijn anti-Bush documentaire "Fahrenheit 9/11". Soldaat Peter Damon, die tijdens de Irak-oorlog zwaargewond raakte, eist van de filmmaker voor een rechtbank in de Amerikaanse staat Massachusetts een schadevergoeding van 85 miljoen dollar (66,74 miljoen euro). Dat meldt de internetdienst E!Online donderdag.
Hij zou ten onrechte als een anti-Bush tegenstander van de oorlog voorgesteld zijn, aldus de klacht. Dit heeft zijn reputatie schade berokkend en hem zware emotionele problemen bezorgd. De 33-jarige soldaat, die tijdens zijn dienst in Irak beide armen verloor, is in de documentaire als ziekenhuispatiënt te zien, terwijl hij door journalisten van de nieuwszender NBC wordt geïnterviewd. Moore heeft deze beelden zonder zijn toelating voor de film gebruikt, beklaagt Damon zich.
De veteraan, die zijn loyaliteit aan Bush betuigde, verwijt Moore dat hij zijn uitspraken uit zijn verband heeft gerukt, in een misleidende context heeft gegoten en ze als "munitie" voor zijn anti-oorlogsfilm heeft gebruikt. Naast Moore richt de klacht zich ook tegen de studio Miramax Films en de nieuwszender NBC.

"Fahrenheit 9/11" won in 2004 op het internationaal filmfestival van Cannes de Gouden Palm. De kritische prent overschreed als eerste documentaire film in de Amerikaanse bioscoopzalen de kaap van 100 miljoen dollar. Wereldwijd vloeide meer dan 222 miljoen dollar in de kassa's.