Marten Toonder-boek moet van rechter uit de handel

Print
De kortgedingrechter in Den Haag heeft deze week bevolen dat de verkoop van een boek over het leven van de Nederlandse striptekenaar Marten Toonder gestaakt wordt. Volgens de rechter heeft Toonder nooit toestemming gegeven voor de publicatie van het boek, terwijl dat wel vereist was.
Het boek "De Tao van Toonder" van de Haagse uitgeverij Panda gaat over de levensfilosofie van Marten Toonder, de bedenker van roemrijke stripfiguren als Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. Marten Toonder, die vorig jaar op 93-jarige leeftijd overleed, had aan het boek meegewerkt, maar zou niet tevreden zijn geweest met het eindresultaat. De stichting Toonder Auteursrecht vroeg daarom in het kort geding met succes om een verkoopverbod.

Het boek is geschreven door Toonder-fan Frank van Hartingsveld, die er sinds 1992 aan gewerkt heeft. Het boek bevat ook teksten van Toonder zelf. Volgens uitgeverij Panda heeft die herhaaldelijk zijn tevredenheid geuit over het boek.
Maar kortgedingrechter Du Pon leidde dinsdag uit een brief van Toonder uit 2004 aan auteur Hartingsveld af dat de striptekenaar geen toestemming heeft gegeven voor de publicatie van "De Tao van Toonder". Behalve het boek moet uitgeverij Panda ook de bijbehorende dvd uit de handel halen.