Zwarte ratten nemen toe in Limburg

Print
Ongediertebestrijders en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond slaan alarm over de explosieve groei van het aantal zwarte ratten in Limburg.
Vooral in landbouwgebieden zorgt de zwarte rat inmiddels voor veel overlast en extra risico's op verspreiding van dierziekten, zoals varkenspest, coli diarree en salmonella.De boeren worden geconfronteerd met doorgeknaagde elektriciteitskabels, waterleidingen en isolatiematerialen. De ongediertebestrijders P. Koninkx en F. Schattorie waarschuwen dat de zwarte rat, die ze een 'intelligent en moeilijk te bestrijden' dier noemen, in Limburg naar de steden en dorpen oprukt als een gecoördineerde bestrijding van gemeenten en provincie uitblijft. De rat is incidenteel al gesignaleerd in een woning en een winkel in Weert en Nederweert.
Koninkx gaat ervan uit dat in een agrarische gemeente als Hunsel de zwarte rat al bij 80 procent van de varkens- en kippenbedrijven voorkomt. Ook op tientallen rundveebedrijven in Midden- en Noord-Limburg is de zwarte rat gesignaleerd.