Franse industrieel Gergorin door gerecht verhoord

Print
De Franse industrieel Jean-Louis Gergorin, de vermoedelijke "corbeau" (klikspaan) in de Clearstream-affaire, is donderdagnacht door de rechters Jean-Marie d'Huy en Henri Pons verhoord. Hij wordt verdacht van laster, schriftvervalsing en het gebruik van valse documenten, zo is uit welingelichte bron vernomen.
De vroegere vice-president van de Defensieafdeling van de Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensiegroep EADS is drie uur verhoord alvorens te worden vrijgelaten. Hij werd onder gerechtelijk toezicht geplaatst en moet een borgsom van 80.000 euro betalen. De Clearstream-affaire heeft momenteel de top van de politieke klasse in Frankrijk in haar greep. Ze draait erom dat een anonieme informant of klikspaan of meerdere klikspanen om een onderzoek had(den) gevraagd naar politici in het licht van een verkoop van Franse fregatten in 1991 aan Taiwan. In het bijzonder zou minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy steekpenningen hebben gekregen die via de Luxemburgse maatschappij Clearstream op geheime rekeningen zouden zijn terechtgekomen.
Premier De Villepin en president Jacques Chirac staan in de Franse media in de schijnwerpers als twee van die informanten.

Gergorin geldt als een vertrouweling van premier Dominique de Villepin. Hij is de eerste naar wie een gerechtelijk onderzoek wordt ingesteld sinds de zaak in september 2004 aan het rollen ging. Hij erkende twee weken geleden de auteur te zijn van twee brieven die tot de affaire leidden. Donderdagnacht gaf Gergorin in het Justitiepaleis in Parijs tegenover zijn ondervragers toe achter vier van de vijf anonieme brieven te zitten. Gergorin "blijft ervan overtuigd dat de Clearstream-affaire een echte affaire is en dat de lijsten met de realiteit in verband staan. Hij houdt vol dat rechter Van Ruymbeke ze niet voldoende heeft nagetrokken," aldus een van zijn advocaten, Mr. Paul-Albert Iweins.