G14 nodigt Anderlecht uit aan tafel

Print
De G14, de groepering van achttien van de rijkste clubs van Europa, hield de voorbije twee dagen haar algemene vergadering in Brussel en had daarvoor enkele uitnodigingen de wereld rond gestuurd, onder meer ook aan Anderlecht.
Niet minder dan 25 Europese clubs - maar ook Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse - werden in de hoofdstad van Europa aan tafel uitgenodigd: Anderlecht, Celtic Glasgow, Galatasaray, Rode Ster, Corinthians, enz...

De G14 zou een vereniging op poten willen zetten die tegengewicht kan bieden tegen de FIFA en de UEFA, die de G14 niet willen erkennen. De handelsrechter van Charleroi weigerde vorige maand nog in de zaak-Oulmers om de groepering als gesprekspartner te erkennen, maar gaf in zijn vonnis wel mee dat de clubs zelf in proces hadden moeten gaan. De G14 wil zich nu een andere juridische vorm aanmeten, zodat ze door de rechtbanken wel als officiële federatie wordt aanzien.
Woensdag werd een eerste keer verkennend vergaderd over de uitbreiding van de G14. Nog andere ontmoetingen zijn gepland om het project af te ronden en de juridische structuur vast te leggen. Het probleem voor heel wat kandidaat-leden is een oplossing te vinden die de FIFA en de UEFA niet al te veel tegen de borst stoot. In die optiek heeft de G14 steeds de idee verworpen van de oprichting van een parallelle competitie naast de officiële internationale en Europese competities.

Roger Vanden Stock, de voorzitter van Anderlecht, maar ook lid van heel wat UEFA-commissies, vertegenwoordigde de Belgische landskampioen woensdag op de vergadering. Hij wenste evenwel geen commentaar te geven.