EU-Commissie pakt malafide praktijken met timesharing aan

Aanbieders van gedeelde vakantiewoningen omzeilen steeds vaker de Europese regels om geïntereseerde vakantiegangers op het verkeerde been te zetten.

Belga

Daarom gaat de Europese Commissie op zoek naar voorstellen om de gaten in de Europese wetgeving te dichten.

Timesharing is een vakantieformule die toeristen de kans biedt om gedurende een periode van minstens drie jaar een bepaalde tijd door te brengen in een vakantiewoning. Sinds 1994 beschikt de Europese Unie over regels die geïnteresseerden tegen misleidende contracten moeten beschermen, maar die worden meer en meer omzeild door gelijkaardige producten.

Zo worden steeds meer contracten voor een periode van 35 in plaats van 36 maand aangeboden, of moeten klanten een bedrag van soms 20.000 euro ophoesten om toegang te krijgen tot een boekingsite die accomodatie of vliegtuigtickets tegen een verminderde prijs belooft. Sommigen moeten dan echter vaststellen dat het aanbod de verwachtingen niet inlost.

Met een consultatieronde van negen weken hoopt de Europese Commissie bij de industrie en consumenten voorstellen op te pikken die aan deze praktijken kunnen verhelpen. Het dagelijks bestuur van de Unie zette ook een discussienota op papier, waarin onder meer wordt stilgestaan bij de professionele en financiële normen voor operatoren, arbitragesystemen en beroepsmogelijkheden en strafrechtelijke sancties voor inbreuken. Een en ander moet uitmonden in nieuwe wetgevende voorstellen.