Drie woningen en alle eiken weg op Lummense dodenweg

Op 15 juni start de eerste fase van de herinrichting van het laatste maar langste deel van de dodenweg Lummen-Beringen. Dan worden dadelijk drie woningen langs de N717 gesloopt.

Koen Luts

Alle eiken worden vanaf 1 juli gekapt. Aannemer Heijmans heeft 150 werkdagen (een kalenderjaar), de kostprijs bedraagt 4.400.000 euro. 90 buurtbewoners hebben in Gestel alvast een hoorzitting bijgewoond.

Tijdens de eerste fase, die op 15 juni start, wordt er gewerkt tussen de Geneikenstraat en de brug van de E313. Schoolbussen en bussen van de Lijn kunnen de straat nog in tot 30 juni. Daarna verdwijnen op de dodenweg vier bushaltes, en komt er een vervanghalte tegenover café 't Wit Paard. Het doorgaand verkeer wordt via Molem, Genenbos en de Kanaalweg van Heusden naar Beringen omgeleid in beide richtingen. Fietsers kunnen via de Geneiken- en Molemstraat langs het kanaal rijden.

Naast de gewestweg komt een dubbel fietspad in rood beton. In de woonzones worden de 1,50 meter breed en aanliggend, elders komen vrijliggende fietspaden van 1,75 meter. Om het huidige laaneffect te behouden, worden de gekapte eiken vervangen door andere bomen.