Ongeregeldheden in Libanon na comedy over Hezbollah-leider

Print
Na een televisieuitzending waarin de draak werd gestoken met de leider van de Libanese Hezbollah zijn donderdagavond duizenden sjiitische moslims in vooral het zuiden van Beiroet woedend de straat opgegaan. Volgens de politie en ooggetuigen werden wegen geblokkeerd, inclusief die naar de internationale luchthaven, en autobanden in brand gestoken.
De onrust brak uit toen op een christelijke zender een acteur in een comedy Hezbollah-leider sjeik Hassan Nasrallah parodieerde. Onmiddellijk gingen Hezbollah-aanhangers de straat op in de wijken waar de radicale organisatie onder de bevolking veel steun geniet. De politie greep niet in, maar het Libanese leger werd ingezet langs de grens met christelijke wijken in de hoofdstad om te voorkomen dat sektarisch geweld zou worden gepleegd.

De tv-zender Al-Manar, van Hezbollah, veroordeelde in een verklaring de "belediging van het symbool van het verzet" (tegen Israël), maar riep aanhangers op geduld te oefenen en huiswaarts te keren. Dat gebeurde echter niet direct, waardoor Nasrallah zich genoodzaakt zag via Al-Manar zijn aanhangers te bedanken voor hun steun en hen op te roepen naar huis te gaan. De producent van het tv-programma dat aanleiding was voor de ongeregeldheden heeft inmiddels zijn excuses aangeboden, gezegd Nasrallah zeer te respecteren en aangegeven dat het nooit de bedoeling is geweest de Hezbollah-leider te beledigen.