VN: dringend 100 miljoen dollar nodig voor Java

Print
Voor hulp aan overlevenden van de aardbeving op Java is dringend honderd miljoen dollar (78 miljoen euro) nodig. Dat hebben de Verenigde Naties vrijdag gezegd.
Bijna de helft van het geld zou besteed moeten worden aan de huisvesting van mensen die dakloos zijn geraakt door de aardbeving van zaterdag, waarbij 135.000 huizen zijn verwoest.

De Indonesische vice-president Jusuf Kalla riep andere landen op in plaats van nog meer artsen en andere hulpverleners geld te sturen voor de wederopbouw van huizen.
De Britse hulporganisatie IRC heeft gewaarschuwd dat er ernstige ziekten dreigen uit te breken in het getroffen gebied. Dat is nog niet gebeurd, maar een woordvoerster van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Sari Setiogi, wees erop dat er in rampgebieden vaak diarree optreedt, waaraan vooral kinderen makkelijk kunnen overlijden. Donderdagavond liepen ongeveer driehonderd inwoners van vijf getroffen dorpen in het district Klaten voedselvergiftiging op door gedoneerde rijst met groenten en ei. Een aantal van hen lag vrijdag nog in het ziekenhuis.