BBC heeft beelden van nieuwe VS-moordpartij in Irak

Print
De Britse openbare omroep BBC zendt sinds donderdagavond beelden uit van meerdere dode Iraakse volwassenen en kinderen, burgers die volgens de Iraakse politie in maart bewust door Amerikaanse troepen zijn omgebracht.
De BBC zegt de video te hebben gekregen van een soennitische organisatie die gekant is tegen de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak. Het beeldmateriaal spreekt de Amerikaanse versie van de feiten tegen.

Op gezag van een woordvoerder van de VS-strijdkrachten meldde de BBC dat er een onderzoek loopt naar de gebeurtenissen die op 15 maart zouden hebben plaatsgevonden in Ishaqi, ongeveer 100 km ten noorden van Bagdad.
Volgens de Amerikaanse lezing werden vier Iraakse burgers gedood bij een schietpartij waarbij Amerikaanse soldaten waren betrokken. Zij zochten een militant van al-Qaïda in een huis in Ishaqi. De vier kwamen om toen de woning instortte. Steeds volgens de Amerikaanse versie betrof het een vermoedelijke militant van al-Qaïda, twee vrouwen en een kind.

Maar volgens een door de BBC aangehaald rapport van de Iraakse politie hebben de Amerikaanse soldaten in dat huis moedwillig elf mensen gedood vooraleer zij de woning opbliezen. Onder de elf doden zijn er ook vijf kinderen en vier vrouwen.
Op de door de Britse openbare omroep uitgezonden beelden zijn er meerdere lijken te zien, waaronder van drie kinderen. Eén van hen is met bloed overgoten. De video toont volgens de BBC duidelijk aan dat volwassenen en kinderen door kogels zijn omgebracht.

De beelden raakten in de openbaarheid terwijl er nogal wat te doen is naar een ander bloedbad dat Amerikaanse troepen zouden hebben aangericht. Met name zouden mariniers in november 2005 in Haditha 24 Iraakse burgers hebben vermoord.