FIFA-voorzitter Blatter verwacht "super-WK"

Print
Een week voor de start van de Wereldbeker voetbal in Duitsland strooide FIFA-voorzitter Joseph Blatter met loftuitingen aan het adres van de organisatie. "Alles is tot op een paar klusjes na goed voorbereid. Ik complimenteer de Duitse organisatoren", vertelde de Zwitser vrijdag. "Ik voel niet alleen voorpret, maar het begint bij mij echt te kriebelen. Het wordt tijd dat de bal eindelijk rolt."
De jongste problemen met de VIP-tickets, die vooral door het Zwitserse agentschap ISA verkocht worden en waarop de namen van de kaartenhouders ontbreken, zijn volgens Blatter opgelost. Toch blijft voor de baas van de Wereldvoetbalbond het ganse ticketingsysteem een probleem. "Het is een heikel punt en heeft vooral met veiligheid te maken. Als men veiligheid boven alles stelt, moet men de gevolgen dragen", aldus Blatter. De FIFA zal daarom in de toekomst de ticketing opnieuw zelf op zich nemen. "Voor het WK 2010 in Zuid-Afrika is dat al beslist. We nemen de organisatie en de verkoop op ons."

Sportief gezien verwacht Blatter van het tweede WK in Duitsland na 1974 heel wat. "Het voetbal heeft zich de voorbije 32 jaar enorm ontwikkeld. Er zijn nog technisch goede spelers, maar die komen niet meer alleen aan de bak. Ondertussen wordt er totaalvoetbal gespeeld", meent de Zwitser. "Ik verwacht niet alleen daarom een super-WK. Maar in tegenstelling tot het WK 2002 zijn de spelers ook uitgerust en hongerig." Voor het eerst zorgde de FIFA voor een rustpauze voor de internationals.
In 2002 had hij nog opmerkingen bij de scheidsrechterlijke prestaties, maar daarin verwacht hij een verbetering door het nieuwe teamprincipe. "Sinds 2003 laten we scheidsrechterlijke trio's samenwerken. Met 46 teams zijn we van start gegaan, 21 zijn er voor dit WK overgebleven", lichtte hij toe. "Door die selectie en talrijke tests is de kwaliteit gestegen."