René Vandereycken roept negen debutanten op

René Vandereycken heeft zaterdag een verrassende selectie vrijgegeven voor de oefeninterland van 11 mei in het Nederlandse Sittard tegen Saoedi-Arabië.

Belga

De bondscoach maakte in zijn 22-koppige selectie immers plaats voor liefst negen debutanten, onder wie drie doelmannen.

Vandereycken, voor wie het de tweede interland wordt na de zege van 1 maart in Luxemburg (0-2, match stopgezet door sneeuwval), selecteerde bovendien ook Vincent Kompany. Het goudhaantje van Anderlecht kwam voor zijn club al maanden niet meer aan spelen toe door een schouderblessure, en zal bij de Rode Duivels enkel meetrainen.

De nationale selectieheer rechtvaardigde zijn opmerkelijke vernieuwing aan de hand van twee argumenten. Enerzijds zijn volgens de bondscoach verschillende spelers geblesseerd (Van Buyten, Proto, Mudingayi) of nog actief met hun club (Pieroni, Swerts). Anderzijds meent Vandereycken dat de match tegen Saoedi-Arabië een van zijn laatste kansen is om zoveel mogelijk spelers uit te testen voor de eerste officiële wedstrijd, tegen Kazachstan.

"Ik was blij met wat ik tegen Luxemburg heb gezien, zowel op training als tijdens de wedstrijd. Nu wil ik enkele spelers aan het werk zien die de laatste maanden een goede vorm toonden bij hun club en die ik niet persoonlijk ken. Ik wil hen de kans geven om zich in de groep te integreren en te spelen", aldus Vandereycken, die benadrukt dat de selectie wel veranderingen zal ondergaan met het oog op de oefenmatchen die nadien volgen tegen Slovakije (op 20 mei in Trnava) en Turkije (op 24 mei in Genk). "Deze eerste wedstrijd geldt als een goede voorbereiding, maar het resultaat zal minder belangrijk zijn dan de manier waarop er wordt gewerkt en de spelers zich in de groep integreren", zegt Vandereycken.

De bondscoach krijgt tegen Saoedi-Arabië voor het eerst zijn nieuwe assistent Stéphane Demol naast zich. Demol werd voor deze selectie overigens al geraadpleegd door Vandereycken. Bart Goor is de oudste (33 jaar) en meest ervaren (63 caps) Rode Duivel in de selectie. Nieuwkomer Steven Defour is met zijn 18 jaar de benjamin van de groep.

De meest verrassende keuze in de eigenzinnige selectie van Vandereycken, is die van de doelmannen. De bondscoach roept voor die positie liefst drie debutanten op. Brian Vandenbussche (24) presteert al maanden op niveau bij het Nederlandse Heerenveen, Michael Cordier (22) doet hetzelfde bij La Louvière, dat hij zal verlaten nu de Wolven naar tweede klasse zakken, en Stijn Stijnen (25) is titularis bij Club Brugge. Drie keuzes dus die te rechtvaardigen lijken.

Wie tegen Saoedi-Arabië in de goal zal staan, is nog niet zeker, al lijkt de meer ervaren Stijnen de voorkeur te zullen krijgen. Voor Geert De Vlieger was er geen plaats in de selectie. "Ik spreek niet over de afwezigen. Toch moeten ze weten dat voor hen de deur blijft openstaan", aldus Vandereycken. Omdat er nog oplossing uit de bus kwam, blijft Jacky Munaron overigens tot nader order de doelmannen trainen bij de Rode Duivels.

In de verdediging verdwijnen twee spelers die tegen Luxemburg nog in de basis stonden: Gil Swerts (nog actief met Vitesse Arnhem) en Philippe Clement. Thomas Vermaelen (Ajax) en Philippe Léonard zijn er wel weer bij. De zes andere verdedigers die werden opgeroepen, zijn Anthony Vanden Borre (18, 8 caps), Carl Hoefkens (28, 7 caps/Stoke) en nieuwkomers Pieter Collen (26/Feyenoord), Wim De Decker (24/Germinal), Nathan D'Haemers (28/Zulte Waregem) en Nicolas Lombaerts (21/AA Gent).

Timmy Simons, Bart Goor en Thomas Buffel vormen het hart in het middenveld. Koen Daerden is opnieuw fit en mag zich meteen weer international noemen. Karel Geraerts, de Limburgse motor van Standard, werd ook opgeroepen, net als nieuwkomers Tom Caluwé (28/FC Utrecht) en Steven Defour, het toptalent van Racing Genk. "Ik heb hem wat tijd gegeven vooraleer ik hem selecteerde", aldus Vandereycken. "Op dit moment oogt hij wat vermoeid, maar we zullen wel zien voor de tweede of derde wedstrijd".

Voorin kiest Vandereycken uit Stein Huysegems (AZ Alkmaar), Mbo Mpenza en Kevin Vandenbergh.

Aangeboden door onze partners