M.B. uitgewezen uit Pakistan, maar nog in Nederland

M.B., de 21-jarige uit Diest die in Pakistan werd aangehouden op verdenking van terrorisme, is uitgewezen, maar bij aankomst in Nederland aangehouden.

Belga

Lieve Pellens van het federaal parket: "De Pakistaanse autoriteiten hebben hem uitgewezen en in Schiphol is hij dan aangehouden omdat er een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem was uitgevaardigd."

België vraagt nog steeds om zijn uitlevering. "Er loopt nu een Europees aanhoudingsbevel, maar het zal nog wel even duren voor hij in ons land is", aldus Pellens.

Ze voegde er ook aan toe dat - ondanks dat Pakistan geen bewijzen van een terroristische link vond - M.B. in België nog steeds het voorwerp uitmaakt van het gerechtelijk onderzoek, hoewel de Pakistaanse autoriteiten verklaarden dat de jongen "geen connecties heeft met radicale moslimgroepen".

"We hebben hem streng ondervraagd en vonden niets dat erop kan wijzen dat hij betrokken was bij een terreurgroep", aldus de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken Syed Kamal Shah.

M.B. vertrok op 6 februari vrijwillig naar Pakistan om er zich in de koran te vervolmaken. Zijn adoptieouders uit Diest maakten zich, na het bekijken van zijn spullen, zorgen over de organisatie waar hij zou terechtkomen en stapten naar de federale politie. Daarop vaardigde een Leuvense onderzoeksrechter een internationaal aanhoudingsbevel uit.

Begin maart werd M. op de luchthaven van de Pakistaanse stad Lahore opgepakt bij een identiteitscontrole. Sindsdien zat hij in een Pakistaanse gevangenis. België vroeg om zijn uitlevering. Het federaal parket beklemtoonde eerder dat het niet zomaar om een onrustwekkende verdwijning ging, maar dat B. wel degelijk van bepaalde feiten verdacht werd die met terrorisme te maken hadden.

Aanvulling: de zaak werd geseponeerd.

Aangeboden door onze partners