Gen dat alcoholverslaving veroorzaakt ontcijferd

Print
Alcoholverslaving kan ook genetisch bepaald zijn. Mensen met bepaalde genetische wijzigingen drinken meer en vaker.
Dat hebben wetenschappers van het Duitse genoom-onderzoeksnet (NGFN) woensdag bekendgemaakt. De onderzoekers hebben twee genvarianten ontcijferd die de drinkgewoonten van mensen beïnvloeden. Mensen met die varianten drinken gemiddeld twee keer zo vaak als andere mensen en ze drinken dan ook meer dan anderen.

De twee nu ontcijferde varianten van het CRHR1-gen zijn v ruim verspreid onder de bevolking. Bij respectievelijk een op vijf en een op tien mensen zitten de varianten in de genen. Beide gewijzigde genen hebben invloed in een specifiek domein van het drinkgedrag, aldus professor Gunter Schumann.

"Alcoholverslaving wordt voor 50 tot 60 procent overgeërfd". Dat heeft onderzoek op kinderen van alchoholverlaafden die opgroeiden in pleeggezinnen zonder alcoholmisbruik aangetoond. "Het risico dat deze kinderen alcoholisten worden, is drie tot vier maal groter", aldus Schumann.

Het gen CRHR1 levert volgens Schumann het bouwplan voor een proteïne die een rol speelt bij de verwerking van stress en belangrijk is om emoties te sturen. Proeven op muizen met een defect CRHR1-gen hebben aangetoond dat deze muizen meer alcohol drinken in stresssituaties dan normale soortgenoten. "Bij mensen is dat vermoedelijk hetzelfde. Wanneer wij de stress niet meer aankunnen, drinken we meer alcohol", aldus prof. Rainer Spanagel.

Dankzij de wetenschappelijke kennis van de genetische oorzaken van de verslaving, wordt het wellicht mogelijk om medicijnen op maat te ontwikkelen voor de behandeling van alcoholverslaving. Hun onderzoek staat in het vaktijdschrift "Molecular Psychiatry".