Politburo wilde kernramp in Tsjernobyl verzwijgen

Print
"Wanneer we informatie geven, moeten we zeggen dat er werken werden uitgevoerd aan de centrale om onze installatie niet in een slecht daglicht te stellen", dat zei Michaïl Gorbatsjov twintig jaar geleden bij de opening van de eerste vergadering van het politburo over Tsjernobyl.
Dat schrijft de krant Izvestia woensdag. "We moeten meer informatie geven aan onze broederlanden en andere informatie aan Washington en Londen", verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken, Andrej Gromyko, tijdens de eerste geheime bijeenkomst van de top van de Communistische Partij op 29 april 1986, drie dagen na de ramp.

"De buitenlandse journalisten zullen de geruchten controleren", verwittigde Alexander Jakovlev. "Laat ons drie berichten maken: één voor onze mensen, één voor de socialistische landen en een derde voor Europa, de Verenigde Staten en Canada", stelde de eerste minister, Nikolaj Riikov, voor.

Michaïl Zimjanin, de hoofdredacteur van de Pravda, het dagblad van de communistische partij, stelde voor in de officiële mededeling te benadrukken dat "er geen kernexplosie heeft plaatsgevonden, maar slechts een stralingslek door een ongeval". "We zouden kunnen zeggen dat het ongeluk de ondoordringbaarheid van de reactor heeft aangetast", ging een ander lid van het politburo voort.

"Dat is correct. De Amerikaanse president Ronald Reagan zal de foto's immers al op zijn bureau hebben liggen", zei Anatoli Dobrinin, de Sovjetdiplomaat in de Verenigde Staten van 1962 tot 1986. Op 29 april stuurde het Centraal Comité van de Communistische Partij een bericht aan alle hoofdsteden van Oost-Europa met de verklaring dat "volgens de gegevens van de bevoegde Sovjetorganen het stralingsniveau de toegelaten normen een beetje overschrijdt, maar niet voldoende om speciale beschermingsmaatregelen voor de bevolking te treffen".