Kosten van ziekenhuisverblijf in vier jaar 31 procent gestegen

Print
De gemiddelde kost van een verblijf in het ziekenhuis ten laste van de patiënt is tussen 2000 en 2004 van 307 naar 402 euro gestegen, een toename met 31 procent.
Dat blijkt uit de laatste ziekenhuiskostenbarometer van het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten (NVSM), die woensdag werd voorgesteld. Voor dezelfde ingreep schommelen de kosten voor de opgenomen patiënt sterk naargelang het ziekenhuis, maar soms ook binnen hetzelfde ziekenhuis, benadrukt de studie.

De prijs van de materiaalsupplementen is tussen 2000 en 2004 het sterkst gestegen, namelijk van 25 naar 50 euro gemiddeld. Ook de ereloonsupplementen zijn verdubbeld: van 48 euro in 2000 naar 96 euro in 2004.

Het NVSM wil dat de patiënt beter beschermd wordt en stelt concrete maatregelen voor aan minister van Volksgezondheid Rudy Demotte. Het Verbond lanceerde woensdag eveneens een zoekrobot op zijn website (www.socmut.be) die de patiënt toelaat de gemiddelde kosten van een verblijf in een ziekenhuis naar keuze voor een gewone ingreep te berekenen.