Actievoerders herdenken Tsjernobyl in Doel

Print
Aan de kerncentrale van Doel is vannacht een herdenking gehouden van de ramp in Tsjernobyl, exact twintig jaar geleden.
Een vijftigtal leden van de vereniging Voor Moeder Aarde en de Franstalige partner les Amis de la Terre nam aan de actie deel.
De wake is het sluitstuk van een voettocht van bijna 200 kilometer vanaf de kerncentrale van Tihange tot aan de kerncentrale van Doel. De tocht eindigt om 23 minuten na middernacht voor de poort van de kerncentrale. Op dit tijdstip vond twintig jaar geleden de ramp in Tsjernobyl plaats.
Met deze actie pleit de milieubeweging voor een versnelde kernuitstap en meer investeringen in duurzame en hernieuwbare energiebronnen. De actie past ook binnen een Europese petitiecampagne. Doel is één miljoen handtekeningen in te zamelen en die te overhandigen aan de Europese Commissie.
Volgens Pol D'Huyvetter, woordvoerder van Voor Moeder Aarde, wil de nucleaire lobby kernenergie naar voren schuiven als onmisbaar om het broeikaseffect te stoppen. "Dit is echter onzin. Momenteel zitten er heel wat kleine projecten in de pipeline, zoals WKK-centrales en windmolenparken die samen bijna 20.000 GWh zullen produceren. Heel wat meer dan die van de drie oudste kernreactoren (13.705 GWh) die uiterlijk tegen 2015 de deuren moeten sluiten."