Omzet verkoop aan huis in 2005 met kwart gestegen

Print
De omzet van de directe verkoop is vorig jaar met gemiddeld 26 procent gestegen. Vooral de verkoop van diensten steeg spectaculair, met 31 procent tot 528 miljoen euro. Dat is een gevolg van de liberalisering van de telecom- en energiesector.
Fedis, de Belgische federatie van distributieondernemingen, maakte de omzetcijfers van de Beroepsvereniging van de Directe Verkoop (BVDV) donderdag bekend.

Onder directe verkoop vallen de spontane verkoop van goederen en diensten aan huis, verkoop aan huis op afspraak en verkoop tijdens demonstraties bij een gastheer of - vrouw thuis.

De directe verkoop van producten steeg in 2005 met 3 procent ten opzichte van 2004. De omzet bedroeg meer dan 106 miljoen euro. De meerverkoop van juwelen, cosmetica, seksspeeltjes en wijn is verantwoordelijk voor deze stijging.
Er zijn meer dan 20.000 directe verkopers actief in België. Achtenzestig procent van de verkopers is vrouwelijk, maar dit percentage daalt snel. In 2004 was nog 75 procent van alle directe verkopers een vrouw.
Naar aanleiding van de publicatie van de cijfers vraagt Fedis dat het KB over de afschaffing van het verplichte attest bedrijfsbeheer voor de verkopers uit de sector er nog voor de zomer komt.