Toyota plant miljardeninvesteringen

Print
Japans grootste autoconcern Toyota Motor Corporation plant investeringen ter waarde van 1,4 biljoen yen ongeveer 10 miljard euro in het boekjaar 2006 dat loopt tot maart 2007. Hierbij wordt vooral gefocust op overzeese markten. Dat meldt het Japanse zakenblad Nihon Keizai Shimbun donderdag.
De geplande uitgaven tot maart 2007 overschrijdt voor het derde opeenvolgende jaar 1 biljoen yen. Terwijl de Amerikaanse autoconstructeurs met zware problemen kampen, pompt Toyota geld in de versterking van zijn concurrentiepositie.
Volgens het blad was er in het boekjaar 2004 een investeringsgroei van 30 procent. Met de investeringen speelt Toyota in op de populariteit van de zuinige Japanse auto's in tijden van hoge brandstofprijzen. Die populariteit is er zeker op de Amerikaanse markt.
De geplande uitgaven omvatten onder andere 850 miljoen dollar voor een bedrijf in Texas, dat eind dit jaar zijn deuren moet openen. Dit jaar zal Toyota de VS-concern General Motors als grootste automobielproducent ter wereld voorbij steken.

Cijfers van investeringen voor Europa zijn er nog niet. "Die cijfers worden pas officieel vrijgegeven op 10 mei. Dan worden de resultaten en de plannen van Toyota in Europa bekend," zegt Etienne Plas, woordvoerder Corporate Affairs Toyota Motor Europe. "Ik denk niet dat er voor het komende jaar grootse investeringen te wachten staan, uiteindelijk zijn er afgelopen jaar in Europa een aantal grote projecten opgestart. Volgens mij is het de bedoeling om komend jaar verschillende bedrijven in volle capaciteit te laten groeien. Eventueel kunnen een aantal secundaire faciliteiten nog verder ontwikkeld worden, " luidt het.