Assisen: onderzoeksrechter wijt moord aan zakelijk dispuut

Print
Op de derde dag van het assisenproces van de Rus Arsen Petrosan (42), de Georgiër Mkhitar Mkhitarian (36), de Armeniër Armen Prtawian (28) en zijn voortvluchtige landgenoot Jean Kirkorian (21) maakte onderzoeksrechter Victor Croonenberghs zich sterk dat de 27-jarige Russische asielzoeker Nicolas Shemiakin werd afgemaakt vanwege een zakelijk dispuut tussen Petrosan en het slachtoffer.
In de nacht van 22 op 23 januari 2003 reden de vier beschuldigden vanuit Antwerpen naar een afgelegen plek in het natuurgebied de Ziepbeek in de Lanakense deelgemeente Rekem. Daar vermoorden ze Nicolas Shemiakin, een 27-jarige Russische asielzoeker, met negen messteken in de buik- en borststreek.
Met een videomontage werd de "moordrit" van Antwerpen naar Rekem donderdag gereconstrueerd. Daaruit bleek dat de tweede beschuldigde Prtawian bij het begin van de rit aan het stuur zat, met Petrosan op de passagierszetel en het slachtoffer en Kirkorian achteraan. Mkhitarian werd later opgepikt.
In het natuurgebied greep Petrosan Shemiakin bij het gezicht om hem het schreeuwen te beletten. Toen het slachtoffer probeerde zich te verweren, wierpen ook de andere beschuldigden zich op hem. Hoewel er aanwijzigingen zijn dat Mkhitarian de dodelijke messteken toebracht, ontkent hij dat. De andere aanwezige beschuldigden ontkennen dat zij de messteken toedienden en beweren niet te weten wie dat dat dan wel deed.

Openbare aanklager Patrick Boyen zoekt het motief voor de moord in het zakelijk voordeel dat Petrosan te beurt zou vallen wanneer Shemiakin er niet meer was. Het slachtoffer had immers al aanzienlijke voorschotten betaald voor de telefoonwinkel die hij zou overnemen. Als feitelijk zaakvoerder kon Petrosan aanspraak maken op dat geld, of een gedeelte van dat geld. Volgens onderzoeksrechter Croonenberghs werd Shemiakin vermoord omdat hij zijn belofte om met Petrosan in zee te gaan, niet was nagekomen. In de loop van de namiddag worden enkele Russische getuigen gehoord.