Kamercommissie spreekt Dewael en Onkelinx vrij in zaak-Erdal

Print
Meerderheid en oppositie zijn voormiddag in de begeleidingscommissies voor de comités I en P bij hun respectievelijke standpunten gebleven.
Voor de meerderheid hebben de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in de zaak-Erdal correct gehandeld, terwijl de oppositie volhoudt dat er wettelijke mogelijkheden aanwezig waren om de activiste aan te houden.

Tijdens de vergadering hebben de ministers Onkelinx en Dewael hun opmerkingen gegeven over de verslagen van het comité I (inlichtingendiensten) en P (Politiediensten). Na afloop werd een samenvatting van de aanbevelingen van de comités verspreid. De comités hebben bedenkingen over de coördinatie en de samenwerking van de politie- en inlichtingendiensten. Ze pleiten voor het afsluiten van protocols tussen beide en vragen een wettelijk kader voor het gebruik van bijzondere methoden tot informatiegaring toe te laten.

Het dossier-Erdal komt donderdagnamiddag ook aan bod tijdens het vragenuurtje in Kamer en Senaat. De oppositie heeft immers aangekondigd de twee ministers aan de tand te willen voeren.
De begeleidingscommissies beslisten voorts dat de comités P en I hun verslagen zullen nakijken en de gevoelige passages en namen verwijderen. Daarna zullen ze worden vrijgegeven.