Regeringscoalitie met voorsprong naar tweede stemronde Hongarije

Print
De Hongaren trekken zondag naar de stembus voor de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Verwacht wordt dat de coalitie van de regerende Hongaarse Socialistische Partij (MSZP) en Alliantie van Vrije Democraten (SZDSZ) het zal halen.
De regeringscoalitie trekt naar de stembusgang met een voorsprong van 16 zetels op de rechtse oppositiepartij Liberale Jonge Democraten (FIDESZ). Daarnaast lijkt ze ook te profiteren van de verdeeldheid onder de rechtse partijen.
De hoop van FIDESZ op een heropstanding was gevestigd in het centrumrechtse MDF, maar een wanhopige -mislukte- poging vorige week van FIDESZ-leider Viktor Orban om een coalitie te bouwen met het MDF, heeft de positie van FIDESZ alleen maar verzwakt. FIDESZ trekt nu naar de stembus zonder kandidaat-premier nadat Orban een stap opzij heeft gezet in een poging om de samenwerking van MDF te bekomen. Hij stelde de voormalige gouverneur van de nationale bank, Peter Akos Bod (MDF), voor als gezamenlijke kandidaat voor beide partijen. MDF-leidster Ibolya David bedankte echter voor het aanbod.