VK en China eisen vrijlating eigen Guantanamo-gevangenen

Print
Het Verenigd Koninkrijk en China hebben donderdag bij de Verenigde Staten aangedrongen op de vrijlating van hun onderdanen die vastzitten in het detentiekamp voor terreurverdachten in Guantanamo Bay op Cuba.
De VS gaven woensdag op last van de rechter een lijst vrij met de namen van 558 personen die in het detentiecentrum vastzitten of hebben vastgezeten. De namen waren al eerder vrijgegeven, maar zaten toen nog verstopt in duizenden pagina's verslagen van verhoren voor het zogenoemde Combatant Status Review Tribunal. De lijst is niet volledig. Volgens het Pentagon hebben in Guantanamo Bay meer dan 750 personen vastgezeten. Op de lijst staan alleen de 558 die tussen juli 2004 en januari 2005 voor het Combatant Status Review Tribunal zijn verschenen.
Onder de honderden mannen die nog worden vastgehouden zitten verscheidene Chinezen, Oejgoeren die in China verdacht worden van betrokkenheid bij de gewapende strijd voor een onafhankelijk Oost-Turkestan. De VS hebben gezegd geen Chinese moslims terug te sturen naar eigen land omdat ze daar waarschijnlijk de doodstraf krijgen.
Groot-Brittannië heeft Washington gevraagd de ene Brit vrij te laten die nog in Guantanamo zit. De VS hebben de afgelopen jaren al negen Britten teruggestuurd. Zes anderen die aanspraak maakten op het Britse staatsburgerschap, bleven vastzitten nadat Londen had verklaard dat het geen Britten waren. Van een van hen wordt de aanspraak nu echter toch erkend, en ook die man wil de Britse regering vrij krijgen.