Zuid-Korea en Japan ruziën over eilandjes

Print
Hoewel er naar verluidt achter de schermen pogingen gaande zijn om een diplomatieke oplossing te vinden, lijkt Japan noch Zuid-Korea genegen te zijn om in te binden in het conflict over enkele onbewoonde rotseilandjes in de zee die hen scheidt.
De Zuid-Koreaanse marine wacht met een twintigtal kanonneerboten op Japanse schepen die de oceaanbodem rond de eilandjes in kaart willen brengen. Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken waarschuwde voor een mogelijk treffen en zei dat het aan Japan ligt of een conflict wordt vermeden.
President Roh Moo-hyun beschuldigde Tokio van imperialistische ambities. Veel Koreanen voeren de Japanse aanspraken op de eilandjes terug op de Japanse koloniale overheersing van hun schiereiland in de jaren 1910-1945.
In Tokio zei de Japanse kabinetssecretaris Shinzo Abe dat er "onofficiële" contacten gaande zijn. Abe liet zich niet uit over berichten dat Tokio het onderzoek zou willen stoppen als Seoul ervan afziet om namen in het gebied te veranderen, maar benadrukte dat Japan in zijn recht staat.

De eilandjes, door Koreanen Dokdo genoemd en door Japanners Takeshima, zijn omgeven door rijke visgronden. Zuid-Korea denkt dat er ook genoeg aardgas in de bodem zit om voor dertig jaar in zijn behoefte te voorzien. Het wil volgend jaar boringen verrichten om een nauwkeuriger schatting van de voorraad te kunnen maken.