Belgische gevangenissen blijven "zorgwekkend"

Print
Er zijn nog steeds geen fundamentele garanties dat er in de Belgische gevangenissen niet wordt mishandeld. De situatie blijft "zorgwekkend".
Dat blijkt donderdag uit een rapport van het Comité ter Voorkoming van Foltering van de Raad van Europa. Het Comité bracht in april 2005 een werkbezoek aan België.
Conclusie: het risico voor een burger om tijdens zijn hechtenis door bewakers te worden mishandeld "is niet uitte sluiten".

Er is sprake van een "beperkt aantal" beschuldigingen, ook van minderjarigen. Gevangenen zouden bij hun aanhouding en tijdens verhoren al eens te maken krijgen met oorvijgen, vuistslagen en slagen met de knuppel. Er wordt onder meer gesproken over de gevangenissen van Namen en Andenne.
Het Comité roept de Belgische overheid op waakzaam te blijven om dergelijk geweld te vermijden. Over de omstandigheden van gevangenschap is het Comité over het algemeen positief. Bezorgdheid is er wel over het cellencomplex in het Justitiepaleis van Luik: daar zijn nog "kooien met tralies van 0,72 m2". Ook de overbevolking in de psychiatrische vleugel van de gevangenis van Namen wordt aan de kaak gesteld. Drie gevangenen zitten er in cellen van 9 m2 "sanitair inbegrepen".
Het Comité kreeg geen klachten over mishandeling bij de uitwijzing van asielzoekers. De vraag is wel om op de hoogte gehouden te worden van de onderzoeken die geopend zijn bij het Comité P. Het Comité herhaalt zijn kritiek over het INADS-centrum gelegen op het grondgebied van de luchthaven van Zaventem, waar asielzoekers worden opgevangen die via de luchthaven zijn aangekomen. Het vraagt de Belgische autoriteiten te stoppen met het overbrengen van geweigerde asielzoekers van het centrum naar de transitzone van de luchthaven wanneer er een gerechtelijke beslissing is geweest om hen in vrijheid te stellen.