Begrafenis Joe begeleid door minuut stilte MIVB

Print
In de Sint-Elisabethkerk in Haren is vanochtend van 10.00 uur tot 11.30 uur de begrafenisplechtigheid gehouden van de 17-jarige Joe Van Holsbeeck.
BR> Die werd op woensdag 12 april neergestoken in het Brusselse Centraal Station door twee jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst. De viering vond plaats in intieme en serene sfeer, zoals de familie het wou. Er werd ook gekozen voor een gebedsdienst, geen traditionele eucharistieviering.
Het waren enkele vrienden van de zeescouts die de kist met het lichaam van Joe om 10.00 uur de kerk binnendroegen op de tonen van het nummer "Les copains d'abord" van George Brassens. Later was ook nog het nummer "Chanson pour l'Auvergnat" van Brassens te horen.
De kerk van Haren was niet groot genoeg voor de honderden aanwezigen. Daarom was op het plein voor de kerk een groot scherm opgesteld, zodat alle sympathisanten de dienst konden volgen.

Bij het begin van de dienst kwamen enkele mensen getuigen, onder wie Joe's broer. Alle getuigen hadden het over de levensvreugde van Joe. Tijdens de gebedsdienst werd ook een verhaal uit de Bijbel voorgelezen.
Nadat de talrijke aanwezigen de kist met het lichaam van Joe hadden gegroet, werden stukken brood uitgedeeld. Dat brood was gebakken door de allochtone buren van Joe en werd uitgedeeld als teken van verbondenheid. "De oorspronkelijke betekenis van het Franse woord 'copain' is iemand waarmee je het brood deelt", lichtte de priester toe.
Omstreeks 11.30 uur werd de kist met het lichaam van Joe door zijn vrienden van de zeescouts de kerk uitgedragen, dit keer op de tonen van "In the mood". Van daar ging het naar het kerkhof, dat op een vijfhonderdtal meter van de kerk ligt.

Op de viering waren geen politici aanwezig, zoals de familie het wou. In een brief had premier Guy Verhofstadt aan alle parlementsleden en partijvoorzitters gevraagd om tijdens de begrafenis van Joe Van Holsbeeck geen politieke daden te stellen, onder de vorm van verklaringen of aanwezigheid tijdens de dienst.
Zondag zal in Brussel een stille mars tegen zinloos geweld plaatsvinden, ter herdenking van de roofmoord op Joe. Het Brusselse parlementslid Fouad Ahidar had daartoe opgeroepen. De voorzitters van alle democratische Vlaamse partijen lieten al weten dat ze mee zullen opstappen in die betoging.

De trams, bussen en metrostellen van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB hebben donderdag om 10.00 uur één minuut halt gehouden, dat ter ere van Joe. Volgens een woordvoerster van de MIVB was de actie ook bedoeld als teken van solidariteit, tegen het stadsgeweld.
Een gelijkaardige actie is niet voorzien wanneer zondag de stille mars door de straten van Brussel trekt.